Vår mänskliga kropp behöver 6 grupper av näringsämnen för att kunna fungera. Dessa är:
Kolhydrater, Protein, Fett, Vitaminer, Mineraler och Vatten. Av dessa är Kolhydrater, protein och fett de näringsämnen som ger energi. De ger alltså kroppen bränsle för att vi skall kunna röra oss, hjärtat skall slå och att vi skall hålla vår kroppstemperatur mm.
Vitaminer och mineralämnen ger ingen energi men har andra viktiga uppgifter i kroppen. Vitaminer och mineralämnen är för oss människor livsnödvändiga men de behövs i mycket små mängder.
Vitaminerna vi behöver tillföra vår kropp är Vitamin A, B, C, D, E och K. Bakgrunden till att det är ett hopp i alfabetet mellan E och K beror på att man tillbaka i tiden även hade vitamin F, G, H, I , J men efter vidare studier upptäckte man att vi klarade oss utan några av dem och något vitamin kunde människokroppen skapa själv, därför plockades de bort.
B-vitamin delas sedan in i 8 grupper: B1 (Tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (koboltamin). Vi människor behöver alltså 13 olika vitaminer.
Man delar också upp vitaminerna i fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga kan lagras i kroppen och de kan då också överdoseras och man kan i värsta fall drabbas av förgiftning. Dessa är: A, D, E och K.
De vattenlösliga är: B och C vitamin som då inte kan lagras i kroppen, eventuellt överskott av dessa vattenlösliga vitaminer gör vår kropp av med via urinen så risken för överdosering är här extremt liten.
Vitaminerna har olika funktioner i kroppen, vissa vitaminer är viktiga för vår ämnesomsättning, andra vitaminer fyller viktiga funktioner i ögat, vår hud, skelettet, blodet, nerver, slemhinnor mm
Om man har vitaminbrist, har kroppen alltså brist på något eller flera vitaminer. Kroppen fungerar då inte optimalt. Vilka symtom man får vid vitaminbrist varierar på vilket vitamin kroppen saknar.
Varför får man vitaminbrist?
Vitaminbrist får vi människor när vår kropp inte får de 13 vitaminerna i tillräckligt stor mängd och tillräckligt ofta som vår kropp behöver dem för att fungera optimalt.
Vilka är symtomen vid vitaminbrist?
Vilka symtom man får vid vitaminbrist varierar på vilket vitamin kroppen saknar. Lite förenklat är symtomen för vitaminbrist av olika vitaminer enligt nedan:
A-vitaminbrist ger symtom i form av torr hud och torra slemhinnor. Tårkörtlarna i ögonen slutar fungera och hornhinnan i våra ögon torkar ut. Försämrat mörkerseende och mindre motståndskraft mot infektioner.
B-vitaminbrist ger symtom i form av hudförändringar runt mun, näsa och ögon, blodbrist
C-vitaminbrist ger symtom i form av av trötthet, svaghet och irritation.
D-vitaminbrist som varit långvarig kan orsaka "engelska sjukan" (Rakit), hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett. Hos vuxna kan det leda till benuppmjukning, osteomalaci. Kramper kan orsakas av Allvarlig brist på D-vitamin. Men Det är mycket ovanligt i Sverige. En del nyare forskning tyder också på att för låga halter av D-vitamin kan påverka uppkomsten av andra sjukdomar.
E-vitaminbrist har inte påvisats med säkerhet hos friska vuxna, men kan uppstå hos barn som är födda för tidigt och hos vuxna människor med kroniskt nedsatt absorption av fett.
K-vitaminbrist är ovanligt, men har hittats hos personer vid antibiotikabehandling och hos personer med begränsat upptag från tarmen.
Är et svårt att kontrollera om jag har vitaminbrist?
Om man har symtom på vitaminbrist kan man göra ett blodprov hos vårdcentralen som påvisar eventuell vitaminbrist. Vill man innan eventuella symtom säkerställa att man inte har vitaminbrist är tjänsten Matkoll.se ett bra sätt att ta reda på att man äter det kroppen behöver för att fungera optimalt.
Hur vet jag att jag äter rätt, så jag inte riskerar vitaminbrist?
Med en varierad kost är risken för vitaminbrist låg för oss människor i Sverige. Matcirkeln och tallriksmodellen är bra och enkla verktyg att använda. Vill man få fullständig koll är tjänsten matkoll.se ett bra verktyg.
Hur använder jag näringsberäkningen på matkoll.se för att säkerställa att jag inte har eller får vitaminbrist?
Med Matkoll.se lägger du bara in vad du äter under en måltid, en dag eller under flera veckor och får då enkelt fram hur mycket av alla vitaminer och mineralämnen du får i dig. Detta jämförts med ditt peronliga behov utifrån ålder, kön, längd, vikt och fysiska aktivitet i tydliga stapeldiagram. Utöver matens vitamin och mineralämnesinnehåll redovisas även de andra näringsämnerna och energiinnehåll. 37 näringämnen redovisas utifrån ditt personliga behov. Funktionen näringskommentar ger dessutom förslag till förbättringar, allt enligt de senaste Nordiska näringsrekommendationerna från Livsmedelsverket
Ett bra sätt att enkelt få koll på om du äter det din kropp behöver för att fungera optimalt.
Jag har troligtvis vitaminbrist, vad skall jag göra?
Då behöver du få i dig livsmedel som innehåller de vitaminer du har brist på i tillräcklig mängd. På matkoll.se kan du sortera alla livsmedeln efter hur mycket de innehåller av ett specifikt vitamin eller något annat näringsämne. Kosttillskott i form av vitamintabletter är ett alternativ men livsmedel är att föredra då upptaget då är högre och att risken för skadlig överdosering är minimal.