Vår kropp behöver 6 olika grupper av näringsämnen för att fungera optimalt. Dessa är:
Kolhydrater, Protein, Fett, Vitaminer, Mineraler och Vatten. Av dessa är Kolhydrater, protein och fett de näringsämnen som ger oss energi. De ger alltså kroppen bränsle för att vi skall kunna röra oss, hjärtat skall slå och att vi skall hålla vår kroppstemperatur mm. Precis som tex en bil behöver bensin, diesel eller annat lämpligt bränsle för att fungera.
Varje grupp av näringsämne (förutom vatten) har sedan flera undergrupper:
Kolhydrater delas in i stärkelse, sockerarter och fibrer. Kolhydrater är framför allt vår kropps viktigaste energikälla.
Protein delas in i olika aminosyror. Nio av aminosyrorna måste vi få i oss eftersom de är essentiella, dvs livsnödvändiga eftersom vår kropp inte själv kan producera dem. Protein är kroppens byggstenar eftersom det behövs för att bygga celler samt för att kunna bilda hormoner och enzymer.
Fett delas in i olika fettsyror. De essentiella fettsyrorna (livsnödvändiga) behöver vi för vårt blodtryck, blodets levringsförmåga och vårt immunförsvar. Andra viktiga uppgifter som fettet har är att fungera som energireserv, vara värmeisolerande och ge skydd åt inre organ.
Vitaminer delas in i 13 olika undergrupper samt i vattenlösliga och fettlösliga. De vattenlösliga är: B6, B12, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin, tiamin och C- vitamin. Eftersom de är vattenlösliga kan de inte lagras i kroppen. De fettlösliga är A, D, E och K vitamin. Varje vitamin har olika uppgifter i kroppen. Brist ger olika sjukdomstillstånd och för stort intag kan vara skadligt.
Mineraler delas in i ett 20 tal olika grundämnen som kroppen behöver i väldigt små mängder tex: Kalcium, järn, zink, magnesium mm. Precis som vitaminerna har varje mineralämne olika uppgifter i kroppen. Brist kan även som hos vitaminerna ge olika sjukdomstillstånd och det finns risker med ett för stort intag. För vissa mineraler, tex jod. selen och koppar är det relativt liten marginal mellan näringsbrist på mineralen och för vad som är skadlig överdosering.
Näringsbrist innebär att kroppen inte får alla dessa näringsämnen i tillräcklig mängd tillräckligt ofta. Vår kropp klarar då inte att fungera optimalt och det kallas att vi lider av näringsbrist.
Hur utvecklas näringsbrist?
Eftersom kroppen inte får de näringsämnen den behöver för att fungera optimalt så utvecklas näringsbrist.
Olika typer av näringsbrist
Man pratar om två olika typer av näringsbrist primär och sekundär. Primär näringsbrist innebär att näringsintaget av något eller några näringsämnen är för lågt i förhållande till behovet. Sekundär näringsbrist innebär att kroppen inte tillgodogör sig näringen i den utsträckning som kroppen behöver den. Detta på grund av ökat näringsbehov vid tex kroppslig skada eller sjukdom.
Varför får man näringsbrist?
Näringsbrist är vår kropps reaktion på att kroppen saknar något eller några näringsämnen och därför inte kan fungera optimalt. Vi äter och dricker inte det vår kropp behöver och får därför näringsbrist. Matkoll.se är verktyget där man lägger in vad man äter och dricker under en måltid, heldag eller en vecka och får näringsinnehållet jämfört med sin kropps behov i tydliga stapeldiagram. Matkoll.se ger också förslag på hur måltiderna kan förbättras för att passa ditt näringsbehov och undvika näringsbrist.
Vad händer vid näringsbrist?
Eftersom kroppen vid näringsbrist saknar ett eller flera näringsämnen klarar den inte att fungera optimalt. Symtomen på näringsbrist blir olika beroende på vilket näringsämnen som kroppen saknar och vilken funktion den då får svårt att utföra. Men trötthet, bristande ork, ökad törst, kramper, allmän svaghet, yrsel, illamående, aptitlöshet, matsmältningsproblem samt stickningar och domningar är vid näringsbrist vanliga symtom.
Hur vet man om jag har näringsbrist?
Eventuell näringsbrist kan man kontrollera med ett blodprov på tex en vårdcentral om vårdpersonalen misstänker näringsbrist. Vill man ha bättre koll än så, förbygga eventuell näringsbrist och säkerställa att man äter det kroppen behöver så är Matkoll.se ett bra verktyg.
Hur kan jag undvika och förbygga näringsbrist och vara säker på att jag äter rätt?
Om man äter varierat, alltså olika typer av livsmedel varje dag och till varje måltid så äter du ganska säkert bra mat som ger dig ditt grundläggande behov av näringsämnen. Enkla hjälpmedel för att säkerställa att man äter varierat är att använda sig av tallriksmodellen och eller matcirkeln. Har man ett ökat behov av att säkerställa att man äter allt som sin kropp behöver som tex vid sjukdom, vill gå ner eller upp i vikt, vara extra noggrann med maten tex vid graviditet, hård resultatinriktad träning eller bara är intresserad av kroppens behov av olika näringsämnen så är näringsberäkningen på Matkoll.se en mycket bra tjänst att använda sig av.
Hur använder jag näringsberäkningen på Matkoll.se för att undvika näringsbrist?
Matkoll.se är enkelt att använda. Inga förkunskaper krävs för att få fullständig koll på att man äter det kroppen behöver och att inga näringsämnen saknas för att undvika näringsbrist. Skulle ni trots allt köra fast finns tydliga instruktionsfilmer och vi finns aldrig längre bort än ett mejl.
Hur vet jag att jag äter rätt, så jag inte riskerar näringsbrist?
Med en varierad kost är risken för näringsbrist relativt låg för oss människor i Sverige, men det är under förutsättning att vi äter varierat! Matcirkeln och tallriksmodellen är bra och enkla verktyg att använda. Vill man få fullständig koll på att man äter det kroppen behöver är tjänsten matkoll.se ett suveränt verktyg.
Äta rätt och undvika näringsbrist?
Att äta rätt och ha koll på att vi får i oss alla näringsämnen är inte helt enkelt och det spelar stor roll vad du äter - därför finns det stora fördelar med att använda Matkoll.se. Äter jag för mycket? Äter jag för lite? Får min kropp tillräckligt av alla vitaminer? Alla mineralämnen? Hur är det med fettet, äter jag rätt sorts fett? Kolesterol? Tillräckligt med fibrer? Tillräckligt med protein för att bygga muskler nu när jag styrketränar? Har jag näringsbrist? Frågorna är många – på Matkoll.se får du svaren! Måltiderna blir dessutom prisberäknade och bedömda ur ett miljöperspektiv.