Vi människor behöver via vår mat och dryck tillföra kroppen ett stort antal olika näringsämnen för att vi skall överleva och fungera optimalt. Näringsämnena delas in i 6 olika grupper: Kolhydrater, protein, fett, vitaminer, mineralämnen och vatten. De 3 som ger energi är kolhydrater, protein och fett. Varje näringsämne förutom vatten har sedan flera undergrupper så den totala mängden näringsämnen vi behöver är väldigt många. Behovet av olika näringsämnen är dessutom olika beroende på näringsämne. Men också beroende på hur mycket vi rör oss, ålder, kön och kroppsstorlek.
Om vi inte får i oss alla näringsämnen i tillräcklig mängd som vår kropp behöver så ger detta olika problem beroende av vilket näringsämne vår kropp saknar.
För att säkerställa att det vi äter och dricker innehåller alla de näringsämnen vår kropp behöver är det bra att näringsberäkna. Vilket innebär att man dels behöver tar reda på sitt näringsbehov och skriva ner vad man äter/dricker för att jämföra näringsinnehållet i det med sitt behov.
Varför ska man näringsberäkna?
Det spelar stor roll vad vi äter och genom att näringsberäkna det du äter och jämföra det med ditt näringsbehov får du en klar bild över om du äter det din kropp faktiskt behöver. Detta för att säkerställa att din kropp inte lider brist på något näringsämne och därmed fungerar sämre än den skulle kunna göra vid rätt näringsintag.
Hur använder jag näringsberäkningen på matkoll.se?
Med näringsberäkningen på Matkoll.se lägger du enkelt in vad och hur mycket du äter under en måltid, en dag eller under flera veckor. Du får då i tydliga staplar detta jämfört med ditt peronliga behov utifrån ålder, kön, längd, vikt och fyskska aktivitet. 37 olika näringsämnen redovisas och funktionen näringskommentar ger förslag till förbättringar, allt enligt de senaste Nordiska näringsrekommendationerna från Livsmedelsverket.
Är det svårt att näringsberäkna maten jag äter?
Både ja och nej! Med näringsberäkningen på Matkoll.se är det väldigt enkelt eftersom tjänsten, näringsberäkning, är skapad för att kunna användas utan några som helst förkunskaper i näringslära. Skulle man trots det inte förstå finns tydliga instruktionsfilmer att tillgå för att komma vidare i näringsberäkningen, dessutom finns vi aldrig längre bort än ett mejl. Att näringsberäkna utan ett anpassat datorprogram är svårt och omständligt samt kräver en hel del kunskaper inom näringslära för att det skall bli rätt.
Hur vet jag att jag äter rätt?
Om man äter varierat, det vill säga olika typer av livsmedel varje dag och till varje måltid så äter du ganska säkert bra mat som ger dig ditt grundläggande behov av näringsämnen. Enkla hjälpmedel för att säkerställa att man äter varierat är att använda sig av matcirkeln och eller tallriksmodellen. Har man ökat behov av att säkerställa att man äter allt som sin kropp behöver som tex vid sjukdom, vill gå ner eller upp i vikt, vara extra noggrann med maten tex vid graviditet, hård resultatinriktad träning eller bara är intresserad av kroppens behov av olika näringsämnen är näringsberäkningen på Matkoll.se en mycket bra tjänst.